O nás

Japonci sa dožívajú vysokého veku. Okrem pravidelného pohybu má ich dlhovekosť základ vo vyberanej a veľmi kvalitnej strave. Ryby, zelenina, ryža je iba časť ich jedálníčka. Ak ste už ochutnali rámen, alebo onigiri je čas objaviť niečo nové – Gyozu. Prvý záznam o chutných pirôžkoch plnených zmesou mäsa alebo zeleniny a korenia je z 3. storočia nášho letopočtu z Číny. Gyoza má pôvod v čínských jiaozi (na pare pripravované taštičky), ale čulým obchodným ruchom medzi Japonskom a Čínou sa dostala do krajiny vychádzajúceho slnka, kde si ju kuchári stáročia prispôsobovali svojin zvykom a chutiam zákazníkov… až vznikla jej súčasná podoba

Gyoza dnes to sú tisíce podôb chutí. V taštičkách, alebo ak chcete v pirohách sa najčastejšie objavuje mleté mäso, čínska kapusta, zázvor a cesnak. Existuje však množstvo receptov na plnku od hubových, cez rybacie, krevetové, kapustové, kimchi atď. atď. Gyoza sa líši aj spôsobom prípravy. Niektorí kuchári používajú metódu sui gyoza, pričom pirohy varia, yaki gyoza - pri tomto spôsobe prípravy gyozu smažia na panvici a age gyoza, kedy sa lahodné plnené taštičky fritujú.

Gyoza sa po 18. storočiach čakania dostala aj do Bratislavy. Využili sme skúsenosti Japoncov a prebrali sme koncept tzv. foodstreet baru, ktorý môžete nájsť na Bajkalskej ulici pred športovou halou na Pasienkoch alebo na Hlavnej ulici v Rovinke pri Bratislave. Prostredníctvom Japoncami obľúbeného minimalistického konceptu v súčasnosti ponúkame Gyozu podľa tradičného repectu s dvomi druhmi omáčok – sweet chilli (hodí sa viac k mäsovej Gyoze) a japonskou omáčkou so šitake hubami (je žiadaná k vegetariánskej Gyoze). Obidve Gyozy servírujeme s nakrájanou jarnou cibuľkou a sézamom a odporúčame jesť tradičným spôsobom drevenými paličakmi (posilňuje to jemnú prstovú motoriku).

Pre fajnšmekrov máme v ponuke aj tradičný kórejský kimchi šalát a edamame (zelené sójové bôby posolené morskou soľou). Ázijskou špecialitou, ktorá Vám určite zachutí je tradičná thajská Tom Yum polievka s kuracím mäsom alebo krevetami. Veríme, že si naše chute obľúbite. Prajeme Vám dobrú chuť!!! Itadakimasu!!!